neljapäev, 27. september 2012

Õueseikluse viimane nädal!

ESMASPÄEV, 24.SEPTEMBER
Algaski meie Õueseikluse viimane nädal!
Täna otsisime jälle Kriss-Sass-Saa kirja, mille ta meile ära peitnud oli. Mängisime rühmas mängu „Soe ja külm“, mille abil lapsed kirja üles leidsid. Seekord oli kiri peidetud riiulisse lauamängu alla. Lastele väga otsimismängud meeldivad.
 


       Vihmapildid!!



Otsi, kus on ämblik :)


Kriss-Sass-Saa rääkis, kuidas nemad oma sõpradega loodust avastavad ja uurivad ning, millised loodusannid on tema lemmikud (metsmaasikad ja seened). Samuti soovis ta lastele toredat nädalat ja ütles, et küll nad varsti jälle kohtuvad.
Seejärel hakkasime lastega sügispilti joonistama. Vahenditeks olid vildikad ja joonistada võis kõike, mis sügisega seotud. Kui pildid valmis, viis õpetaja need viieks minutiks õue vihma kätte ning valmis olidki meie vihmapildid! Osad lapsed olid natuke nördinud, et nende ilus pilt sai vihma poolt „rikutud“, kuid õpetaja seletas, et meie ülesandeks oligi aidata vihmal pilt joonistada.
Siis oli aeg õue minna. Kuna vihma sadas, ei plaaninud me seal väga kaua olla. Selle natukese ajaga kolasime ringi kastanipuude all, uurisime ämblikku ning uudistasime ka veelompe. Lapsi väga kastanimunad huvitavad. Eriti vaimustas neid see, kui rohelise kesta seest tuli välja 2 kastanimuna ning et osad kastanimunad olid valged.


TEISIPÄEV, 25. SEPTEMBER
Et  meie õueseiklus hakkab lõpule jõudma ja lapsed on juba tublid puude tundjad, siis vaatasime täna õppefilmi kastanipuust („Minu esimesed avastused looduses-  Puu“)  , et kõik puudega seonduv  veel paremini meelde jääks .Läbi filmi kordasime üle puude tähtsamad osad, uurisime, kellele puu koduks on, nägime, kuidas mahl puudes liigub ja kuidas elab puu neljal erineval aastaajal. Lapsed said teada ka seda, mida kõike puust valmistada saab. Paljud lapsed olid üllatunud, kui said teada, et paberit tehakse puidust.
Peale filmi vaatamist hakkasime tegema  vahtralehe  ja PVA liimiga leheherbaariumit. Iga laps valis omale niisuguse lehe, mis talle kõige rohkem meeldis.  Täitsime ära ilmakalendri ja läksime õue.  Vaatasime veelkord üle lasteaia  hoovis kasvavad puud ja kordasime üle nende nimed.  Avastasime aga ükspäev, et meie lasteaia hoovis,  Jaaniusside rühma mänguväljakul kasvab veel üks huvitav puu, mida me polnud märganud. Lapsed arvasid, et see on nagu vahtrapuu, aga nagu pole ka. Selgitasime koos välja, et meie lasteaia hoovis kasvab hõbevaher! Seda puud polnud keegi lastest enne tähele pannud ega ka enne näinud. Võrdlesime hõbevahtra   lehte tavalise vahtralehega ja lastele oli kohe selge, miks hõbevahtral niisugune nimi on - lehed olid alt  poolt hõbedased J
Nüüd said lapsed ülesandeks otsida  lasteaia hoovist erinevate puude lehti ja need hunnikusse panna. Iga laps pidi tooma nii paljude erinevate puude lehti, nagu leiab. Kui lehehunnik juba päris suur  hakkasime mängima mängu „Leia õige leht“ Lased pidid kiiruse peale hunnikust õige puulehe üles otsima.   Kui õpetaja ütles :“Otsi lepaleht“,  hakkasid lapsed lehehunnikust nimetatud lehte otsima. Kui lehed valitud, arutasime koos, kellel on õige leht ja kellel pole. Lastele pakkus mäng suurt lõbu ja tundus, et peale mängu olid küll kõikidel lastel meie lasteaia hoovis kasvavate puude nimed selged. Eriti hästi jäi täna meelde muidugi hõbevaher J Meie toreda päeva õues lõpetas väike õnnetriinu, kes oli peidus Riko leitud lepalehel. Lapsed soovisid teda  uurida ja panime ta putukapurki. Pärast uurimist lasime putuka jälle õue oma toimetusi toimetama.



      Õnnetriinu...






KOLMAPÄEV, 26.SEPTEMBER
Täna hakkasime lastega eelmisel nädalal korjatud taimedest herbaariumi koostama. Taimed olid ilusti kuivanud ning lapsed said neid piltidega võrrelda ja vaadata, mis taimega tegu on. Herbaariumi lõplik koostamine jääb aga seekord õpetaja teostada J



      Herbaariumi koostamine:)
Õues mängisime keskkonnamängu „Sorteerimine“. Lapsed moodustasid 3 meeskonda – Vaarikad, Sibulad, Kartulid -  igas meeskonnas 5 liiget.  Iga meeskond sai endale rõnga, kuhu sisse looduslikku materjali tuua. Lastele anti ülesandeks tuua loodusest mingi ese. Iga asja toomiseks oli aega 20 sekundit. Tooma pidi erinevaid asju – suuri, väikseid, kergeid, raskeid, pikki, lühikesi, jämedaid, peenikesi, kitsaid, laiu, kasulikke ja kahjulikke. Lapsed olid väga leidlikud ning said kõigi ülesannetega hästi hakkama. Hea oli näha, et lastele oli meelde jäänud, et teeleht on kasulik, kuna seda saab haava peale panna ning ka pihlamarjad on kasulikud.
Kui kõik asjad toodud, pidi iga meeskond enda toodud asjadest kompositsiooni moodustama. Lapsed oskavad väga huvitavaid asju välja mõtelda. Tehti erinevaid asju – puid, inimesi, auto, sebra jm..











NELJAPÄEV, 27.SEPTEMBER

Täna saime valmis oma lasteaia õuetaimede herbaariumi. Panime taimed esikusse seina peale vaatamiseks.
 

                       Herbaarium!





Õues mängisime keskkonnamängu „Tähelepanelik jalutaja“, kus koos õpetajaga läbiti rada ning lapsed pidid selle raja peal huvitavaid asju meelde jätma. Rada oli väga keeruline ja vaja oli liikuda ümber puude. Lõpuks sai iga laps endale paberi ja vildikad ning pidi paberile joonistama, mis tal läbitud teekonnast meelde jäi, eelistatavalt looduslikke asju. Mõned lapsed ei kuulanud tähelepanelikult tööülesandeid ning joonistati ka igasuguseid muid asju. Tore oli aga näha, et joonistati ka neid asju, mis reaalselt meelde jäid, näiteks vahtrapuud, lepapuud, männipuud, inimesi, karusselli, liumäge, maja jpm.
 


      Joonistamine...






                  ....jätkub :)











   REEDE, 28 SEPTEMBER






Meie toreda õueseikluse lõpetuseks seiklesime ja mängisime  koos peredega lasteaia hoovis.Väike vihm meid ei seganud!
  Meie õueseiklus on küll selleks korraks lõppenud, aga ega meie huvi looduse vastu ei rauge. Jätkame kindlasti Hundu rühma lastega looduse uurimist, sest maailmas on nii palju huvitavat!







Loeme luuletust lepatriinust!





Putukad otsivad pesa!


Putukapered!

                    Kiviorkester!








   Kes ma küll olen?????






               

 Isad mänguhoos!









      Emad nuputavad, kes nad küll on?







             Hundude lemmik putukas :)








                                                                                            




Olen ma kala või lind või hoopis kaelkirjak??

                                                                                                                                                                             





 Võistkonnad peidetud küsimusi otsimas!












Kes teab, mitu jalga on putukal?








                                                               
          Nii poisid, kes teab vastust?
                                                                                                                                                                                           
                                                            



                                                                                              

  



               
                      Mis on õige vastus?



                                
                                                                                           

















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar